Europa

Skidresa och husspaning i Österrike

Nyligen kom jag hem från en skidresa i Österrike som verkligen visade sig kunna erbjuda mycket för den skidintresserade resenären.

Här finns långa breda backar, härliga pister, ett välutbyggt liftsystem, storslagna vyer och snösäkert. Men också många fina gamla som nya hus i Tyrolerstil.

Österrike erbjuder mycket

Jag vill nog påstå att Österrike charmar många skidfrälsta oavsett om man är nybörjare eller mer avanceras skidåkare. Afterski och nattlivet sägs inte göra någon besviken heller.

Vad finns utanför pisterna då? Där finner du förutom skidåkningen många fina typiska hus och byggnader i sk. Tyrolenstil med äkta snickarglädje, bockhorn. lederhosen. Eller varför inte prova på att spela curling i någon av de klassiska curlinghallarna.

curling i tyrolen

Alpernas hjärta

Det är inte för inte som Tyrolen oftast lär kallas ”Alpernas hjärta, hit räknas nog Kitzbuhl, Ischgl, Sölden och St Anton. En större kärleksförklaring till dessa platser finns väl knappast för den redan Österrike frälste resenären.

Men vi valde några andra orter som inte heller är obekanta för många.

Obendorf

Vi bokade en långhelg med 4 nätter i Obendorf utanför Kitzbuhl på en av Tyrolens klassiska alphotell med helpension. Från hotellet gick det skidbussar till ett stort liftsystem.

Hyrbil från Munchen

Däremot valde vi att flyga till München för att där hyra bil. Med bilen gav det oss friheten att varje morgon kolla av vädret och välja skidbackar och system utifrån vädret, nyfikenheten och backarna.

24117396139_d80c995445_o

Stora liftsystem

I området finns flera stora liftsystem som snabbt och bekvämt transportera skidåkarna upp på bergen.

Vi hann med ett antal av dessa fina skidområden. Här finner du några bilder från området.

Kitzbuhl

Vi valde att ena dagen åka skidor i Kitzbuhl vilket är en mycket välkänd skidort som under lång tid varit svenskarnas favorit. Kitzbuhl bjuder på det mesta för de flesta.

Kirchberg

Kirchberg låg lägligt till för oss från Obendorf och liftsystemet är väl utbyggt så det här stället utgjorde en bra start på dagen. Det fanns gott om parkeringsplatser och liftsystemet hade en hög kapacitet.

Saalbach

Saalbach, räknas som en av Alpernas 5 bästa skidorter. I vinter investerar Saalbach-Hinterglemm tillsammans med Fieberbrunn i en helt ny lift som kommer att koppla ihop de båda systemet. Fieberbrunn kommer då också att ingå i liftkortet.

Vi delade upp vår skidåkning i flera olika backar och skidsystem. De andra skidområdena vi besökte var också Hinterglemm och Fieberbrunn.

Att bila runt i området för att ta sig till de olika skidsystemen var roligt. Att hyra en bil gör att man är friare att kunna välja skidsystem utifrån dagsformen och lusten att prova på något nytt.

IMG_8466

Om du har intresse av glas och glaskonst skulle jag rekommendera dig att besöka Riedels glasfabrik och outlet.

En annan intressant del av resan var att studera alla de vackra byggnaderna som finns i området. Här bjuder jag på några bilder från trakten.

IMG_8488

24336834890_8c8ae79180_k

IMG_8496

Have your say