Europa

Storforsen en mäktig naturupplevelse

image

Storforsen

Storforsen är en mäktig upplevelse av naturkrafterna. Ett ställe där det verkligen kittlas i magen när du står intill dessa enorma vattenmassor.

 

Åh, vad det kittlades i magen då jag stod där intill de virvlande vattenmassorna. Det dånade i öronen och vattnets krafter liksom drar förbi dig. Det är ett fantastiskt ställe att besöka och speciellt nu när vattennivån är hög. Dock är detta stället värt ett besök årets alla månader.

image

image

image

Flottningen Dock har inte denna fors alltid varit en turist attraktion, utan det var ett hinder att flotta timmer på Piteälven som gjorde att man byggde en rejäl älvfåra. Det var också så namnet  Döda fallet uppkom, genom att en del av Storforsen blev torrlagd när älvfåran anlades.

Här kan du se jättegrytor, vilda kanjoner och vackra, vattenslipade hällar.

image

Hitta vägen till Storforsen? I Norrbotten finner du Storforsen som ligger 4 mil nordväst om Älvsbyn.

image

10 saker att se och göra vid Storforsen

 1. Storforsen har en fallhöjd med 82 meter. Här går det att följa de skummande vattenmassorna längs kilometer av stigar och utsiktsramper.
 2. Följ gärna med på forsränning i Piteälvens skummande forsar. Företaget På Land och Vatten erbjuder dagliga turer maj – september.
 3. Det var här Döda fallet bildades genom byggandet av flottleder då en del av Storforsens grenar torrlades. Här får du möjlighet att se jättegrytor, vilda kanjoner och vackra, vattenslipade hällar.
 4. I trakten finns ett deltaområde med alkärr och örtrika ängar. Här finns bland annat åkerbär, norna och guckusko mm.
 5. Du kan också besöka ett Skogsbruks- och flottningsmuseet. Här får du en rejäl historielektion om livet i skogarna och intill älven såg ut förr. Här finns intressanta byggnader, kojor, kolmila, tjärdal, stallar och redskap som användes inom skogsbruket.
 6. I den gamla torrlagda älvfåran ordnas både teater och konserter sommartid.
 7. Här kan du också ta en promenad  uppströms från Storforsen två kilometer till Brudforsen.
 8. Sedan finns Fällforsen som ligger 2 mil norr om Älvsbyn längs väg 374 och bildar ett mycket vackert vattenfall på 11 meter. Vid den södra stranden finns en laxtrappa att beskåda.
 9. Ett annat besöksmål är Vitberget som är besöksmål med bland annat Norrbottens högsta berg, 594 meter över havet.
 10. Till sist, Nakteberget är ett 380 hektar stort naturreservat med bra fiskemöjligheter och enkla raststugor i vackert urskogsområde, cirka 4 mil från Älvsbyn efter väg 94 mot Arvidsjaur. Nakteberget ingår i Ekopark Dubblabergen, ett stort område med urskogsklädda berg och vidsträckta myrar. (KällaSveaskog)

image

Här kan du också äta lunch och middag eller stanna över på hotellet. Älvsbyns kommun har också satt upp en webbkamera där du kan beskåda Storforsen. Storforsen är absolut ett mäktigt ställe att besöka.

image

Mina långväga gäster från Holland och Nya Zeeland njöt av naturupplevelsen liksom jag själv. Åk hit vet ja!

7 comments

 1. Jadå, det är ett av önskemålen att komma dit…ligger högt på prioriteringslistan, även om jag vet att det inte blir av på minst ett år.
  Men naturen i trakterna där uppe har länge fått mig att känna en längtan norrut.
  Så mäktigt det måste vara att lyssna och se på storforsen!
  Tack Katta för vackra bilder och fin läsning!

  Svara
 2. Håller med dig till fullo. Det är mäktigt att stå bredvid forsen och se höra och få vattenstänk på sig. Absolut värt ett besök.
  Kram

  Svara
 3. Härliga hemlandstoner. Jag tycker mig kunna höra vattnets framfart bara genom att titta på dina bilder. Jag hade definitivt åkt dit igen om jag bara kunnat. Jag har kommit att sakna Norrland, f f a på sommaren, allt mera vartefter tiden går.

  Svara
 4. Jag har inte besökt så många platser i norra Sverige,men här har jag varit.
  Storforsen är verkligen fantastisk. Och vilket öronbedövande ljud!
  Ha det bra!

  Svara
 5. Jättefint i Storforsen!! dukar verkligen fått med det på bilderna. Sist jaghar där drömde jag mig bort i fotandet och var borta så länge att de andra blev oroliga att jsg druttat i.

  Svara
  • Tack Anna! Storforsen är mäktig. Vilken tur att du inte föll i.. Hemsk tanke.

   Svara
 6. Storforsen besökte jag i mitten på 80-talet – fantastiskt vackert! 🙂

  Svara

Have your say