Europa

låktatjåkkostugan

Sveriges högst belägna fjällstation-Låktatjåkkostugan

Sveriges högst belägna fjällstation, är nog rätt anonym för ett flertal människor men för andra är den mycket välkänd.

Låktatjåkko

Långväga gäster

Vi ville absolut visa våra besökande vänner en bit av fjällvärlden utanför byn Björkliden. Har man rest från en ända av Sverige till den andra delen av landet, så kan det höra till att man ser till att ens gäster tar sig till den gamla fjällstationen.

Mina vänner bor numera i Sverige men våra vägar korsades för första gången i Phnon Penh i Kambodja,. Därefter har vi träffats i Sydkorea, Malaysia och nu fjärde gången i svenska Lappland.

SWEA Asia

Det var via organisationen SWEA Asia som förde våra vägar samman även om vi alla bodde utspridda i Asien.

Låktatjåkko

Fjällstationen ligger på 1228 meter över havet och från skidorten Björkliden är det 9 km dit. För många är Låktatjåkko känd för sina goda våfflor och trevligt värdskap i en gammal klassisk fjällstugemiljö.

För egen del var det säkert 15 år senast jag besökte Låktatjåkkostugan med längdåkningsskidor under fötterna. När jag väl var framme blev det en våffla med västerbottensost och hjortronsylt, vilken combo?!

20160416_113701

Var ligger då denna fjällstation?

Låktatjåkka är en fjälltopp i den lappländska fjällvärlden norr om Kiruna, mellan skidorterna Björkliden och Riksgränsen.

Fjällstationen är en stuga som är bemannad året runt med personal och här finns det möjlighet att hyra logi och köpa sig mat eller en fika.

Intill Låktatjåkkostugan

Hur tar du dig upp till fjällstationen?

Du kan ta dig till Låktatjåkko från de välkända skidorterna Riksgränsen eller Björkliden. Från Björkliden kan man boka in sig på en tur med bandvagn eller med en helikoper. En del väljer att åka bandvagn upp, för att sedan åka skidor nerför. Många andra turister skidar upp för att sedan äta en måltid i stugan innan de beger sig nedför.

skotrar låkktatjåkko

IMG_9718

Idag har stället blivit populärt även för skoteråkarna med egen skoter eller så kan man hyra en skoter i någon av skidorterna. Vi erbjöd våra vänner att tolka upp till Låktatjåkko stugan efter vår skoter och sedan fick de prova att åka nedför med slalomskidor.

IMG_9716

 Dubbla turer

Denna dag blev det dubbla turer med skotern upp eftersom ena gänget var engagerade i skidskolan.

När några av oss tappra kommit ned från första var det andra gänget redo för en tur upp till stugan. Även dom fick tolka upp bakom skotern för att sedan åka skidor nedför och tolka efter skoter. Vid den här tidpunkten på eftermiddagen var vädret verkligen blåsigt.

Tyvärr fick det senare gänget som åkte upp till berget inte lika bra utsikt över bergen som det första gänget erbjöds. Jag skulle tro att bara ovädret i sig var nog en upplevelse för gästerna.

tolka

2 comments

  1. Våffla med västerbottensost och hjortronsylt låter som en riktig delikatess, eller……………..

    Svara
    • Antingen eller

      Svara

Have your say