Europa

Sveriges nordligaste skidort – Riksgränsen

Sveriges nordligaste skidort finns norr om både Kiruna, Abisko och Björkliden. Riksgränsen ligger längs malmbanan och ligger precis som det låter intill gränsen till Norge.

IMG_9693

Här råder det skidåkning i natursnö och här finns varken snökanoner eller belysning i skidbackarna. I Riksgränsen är det just det naturliga ljuset som gör att under juni månad finns nattskidåkning tillgänglig. Det är här du kan åka skidor i midnattssol.

Fjälltoppar

De klassiska fjälltopparna som Nordals och Vassitjåkka besöks redan i februari och i Riksgränsen erbjuds skidåkning i massor.

Här kan du också prova på en topptur som en lift fri upplevelse, turerna är bl.a. Vassitjåkko Nord eller Låkktatjåkko. Sedan kan du åka nedför och nedför.

Jag och min sambo brukar splittra på oss för att prova på lite varierande utförsåkning utifrån våra färdigheter.

skidpar i Riksgränsen

Att resa till Riksgränsen varje år är för oss en återkommande resa som vi gärna gör år efter år. Här råder sällan några liftköer och det känns verkligen genuint att åka skidor i denna fjällmiljö. Här kan du läsa mer om en tidigare skidresa jag gjort till Riksgränsen.

Gamla goda vänner

Det var extra roligt i år att kunna visa mina vänner från Asien tiden vad fint vi har det här uppe. Två familjer från södra Sverige hade nappat på mitt och sambons erbjudande att följa med oss på några dagars skidåkning.

IMG_9679

Hotell R

Riksgränsen är känd för sin Heliski skidåkning och offpist. För egen del så numera håller jag mig till de pistade backarna. I vår var verkligen skidbackarna helt suveräna. Ännu är det en bit kvar av säsongen, så passa på att packa ner dina skidgrejer och bege dig norröver.

Snödjup

Just för dagen är snödjupet cirka 150 cm. Tänk dig själv att det är i slutet av april månad och det finns massor av härlig naturlig snö att åka nedför.

Riksgränsen

Här bjuder jag på några fler bilder från april månads skidåkning i Riksgränsen.

skidbackar rikgsgränsen

vy riksgränsen

skidåkning i norr

Kan du tänka dig att packa väskan och resa upp till Sveriges nordligaste skidort? Här kan du åka skidor fram till midsommar.

4 comments

 1. Vi bor visst i olika delar av Sverige.
  Är man inbiten skidåkare så varför inte en tur dit i slutet på april.

  Svara
 2. Härliga namn på nedfarter, apelsinklyftan och BH-löpan 🙂 Att åka i midnattssol skulle vara något det!

  Svara
 3. Tänkte precis samma som Lanclin. Roliga namn! Och tänk så exotiskt Sverige är!

  Svara
 4. Shoot, so that’s that one susoppes.

  Svara

Have your say