Asien

Toalett betraktelser

Jag kan inte låta bli att skriva om det lilla hemliga rummets moderna tekniska vrå, toaletten, iallafall så var toalettrummen mycket moderna i Seoul. Vi var fyra glada kvinnor som delade rum i Seoul och vi hade roligt åt den automatiska toaletten som vi hade i vårt hotellrum.

Vi skrattade åt alla finesser som fanns på den och var lika förundrad att vi inte tryckt på knappen för personlig betjäning. Då jag bodde i Cebu så trodde jag, att vi då hade mycket moderna japanska toaletter i vårt hus, men så värst moderna var de alltså inte. Iallafall inte i jämförelse med de toaletter jag besökte på flygplatsen i Seoul, på hotellrummet eller på andra offentliga platser.

Här kan ni se vår toalettsits i huset i Cebu, som jag faktiskt förärade med ett blogginlägg som kallades ; “Ett rent nöje”. image21_thumb2

Att besöka en toalett i Sydkorea var inte något ostädat och illaluktande ställe att besöka. Toalett utrymmena var alltid rena och välstädade, om nu någon undrar över det. Vilket inte riktigt är detsamma här i Malaysia, tyvärr. Här kommer min toalett serie, för den som är intresserad av det:

image5_thumb

Den här toalettsitsen är försedd med plast som byts efter varje användning, helt automatisk. Inne i toalettrummet började plötsligt en röst att prata som givetvis var inspelad. Rösten meddelade när det var klart att använda toaletten efter att plasten snurrats bort någonstans. Återanvänd hoppas jag den inte var! Givetvis så spolar den också automatisk efter att du använt den. På hotellrummet vårt fanns det flera fiffiga eller onödiga saker som tillhörde toalettsitsen image25_thumb1

Här kunde man höja och sänka själva toalettsitsen, vilket kan vara bra i en familj med mindre och större medlemmar. Den gröna knappen är tork knappen, dvs. om man använt duschen så sätter en fläkt igång och torkar dig. Det fanns också en annan fläkt som sattes igång för att få luften att cirkulera i toalettsitsen. Här fanns olika sköljprogram.

Den röda ikonen var för de främre regionerna och den blåa knappen för de bakre regionerna. Tyvärr vet jag ej vad den nedre knappen är med pilarna som visar uppåt resp. nedåt. Det fanns också en knapp man kunde trycka på som gjorde någon form av toalett rengöring av själva porslinet också, fiffigt?

Här i Malaysia är det lika vanligt med att “kissa i golvet” som att det finns en toalettstol som man sätter sig ned på. Ibland får man verkligen hålla sig i väggarna för att inte ramla, eftersom det är så halt på golvet av allt vatten som ligger där efter alla duschar och golv rengöringar kring toalettområdet (ursäkta detaljerna).

image_thumb6 image15_thumb1

Denna skylt kan man också finna i anslutning till toaletterna i Malaysia. Den visar att man inte ska stå på själva toalettsitsen. Men visst har det hänt att man möts av skoavtryck på toasitsen då man besökt en offentlig toalett. Såhär spontant kan jag själv tycka att det framstår som vanskligt att stå och balansera på en toalettsits, fast kanske inte om man tränat på det. I mitt sommarhus har jag själv en sommar toalett, det är en sk. Separett.

När vänner besöker den toaletten tycker de flesta att min toalett är en aning annorlunda. Utedasset är numera rivet på min tomt där jag har mitt sommarställe, det var ett rätt gulligt litet hus som givetvis var falurött och hade vita knutar, vad annars? image_thumb4

Bild lånad från Separett.se Vilka är era egna toalett betraktelser att dela med er?

5 comments

 1. Jadu att toaletter i Japan var en hel vetenskap har jag förstått från vänner som varit där, men visste inte att det var likadant i Seoul!
  Är nyfiken på höj- och sänkbarheten! Hur fungerar det. Stod de på ngt litet podium eller så som kunde höjas o sänkas???
  Tack för toatitten!
  🙂

  Svara
 2. Oj, snacka om hightech! Det känns som att det skulle ta en bra lång stund att lära sig alla knapparna…
  Jag har nog större vana av länder där toaletterna istället är enkla. I Kenya var det ofta hål i golvet. Där vi bodde fanns "vanliga" toaletter, men eftersom det rinnande vattnet från ledningarna tog slut stup i kvarten fick man spola genom att hälla i hinkar med vatten…

  Svara
 3. Oj, oj, oj – lite jobbigt när det ska behöva ta längre tid att fundera på vad knapparna är till än själva utförandet…;)

  Svara
 4. Ha ha himla roligt att läsa om dessa avancerade toaletter. Har faktiskt aldrig provat en sådan avancerad toa och vet inte riktigt om jag skulle våga fast lite nyfiken skulle jag nog ändå vara. Hi hi tänk att ta fel knapp och få något helt annat än vad man är förberedd på. Detta med toaletter är verkligen annorlunda från land till land och bland olika kulturer.
  Kram!

  Svara
 5. Saltis
  Hur sänkningen av tgoalettsisten fungerade vet jag faktiskt ej, men jag tror det är själva sitsen som man kan ändra med reglagen.

  Freedomstravel
  Det är också min egna erfarenhet att det är med vattenskopan man sköljer med på toaltten, iallafall hos mina vänner på Filippinerna.

  Marina
  Mest underhållande att studera all teknik..

  Desiree
  Jag tror dessa toaletter kommer mer och mer på offentliga platser. Sedan kn man ju undra hur miljöeffektiva de är..

  Svara

Have your say