Italien

Träff med Nora på vingården Cerbaiona i Montalcino

Jag kommer att göra några nedslag från min resa i Italien. Här får ni ta del av en bekantskap med en dryck och en kvinna som jag inte glömmer i första taget.
vin

När jag för den tredje gången satte mig i den varma bilen med en air-condition som inte fungerade i den 35 gradiga hettan, så trodde jag återigen att Nora inte var hemma. Det skulle alltså inte bli någon vinprovning denna gången heller.
Efter att ha åkt den kurviga och grusiga vägen var vi framme på gården, igen. Vi promenerade runt i trädgården och huset såg även denna gång lika tomt ut som vid våra tidigare besök. Husets alla fönsterluckor var stängda och det var endast katten som jamade. Vi knackade på en av husets stora trädörrar och plötsligt öppnades dörren av en stilig kvinna som såg stressad ut, och det var hon.
wine testing
Vi frågar på italienska om det är möjligt att få prova några av husets viner, framförallt deras Brunello viner. Nora slängde med armarna i luften och lät oss förstå att vi kom lite olägligt. Snabbt vände hon på svaret och vi
var välkomna in, bara besöket skulle gå snabbt.

Väl inne i huset, placerade hon oss i deras matsal och nu hade Noras stress vänt till en underbar konversation om viner, resor, mat och kärleken.

Nora Molinari, är gift med ex-piloten Diego Molinari, och har sedan slutet av 70-talet drivit gården Cerbaiona.
En rätt liten vingård med ca 3 ha, där odlar de både brunello och rosso-sangiovese. Det är mycket vackert och vinrankorna växer på sluttningarna omkring huset.

Nora berättade om deras livs historia om hur två människor från flygbranschen som flyttar
till ett ruckel i Italien för att börja odla druvor som senare ska bli vin. Ingen av dem hade någonsin varit verksam i denna bransch innan. Historien är fängslande, vacker, kärleksfull men den innehåller också en och annan tår om
hur hårt och tufft det var. Det fann inte ens vatten på gården då dom startade
det hela.

Denna vingård är en sk.  sedvanlig brunelloproducent, dvs. enkelheten, ingen jäst är tillsatt,  ingen klarning eller filtrering. Jäsningen sker i en icke-temperaturkontrollerad cementtank och lagring på gamla botti.

Nora korkar upp ett antal flaskor och vi diskuterade vin, livet och kärleken till det som
driver oss i våra liv. Det finns en och annan likhet i min och Noras livshistoria, på många plan.

Jag avsmakar vinet och vänder mig till U. som även han njuter av det goda brunello vinet
som just passerat munhålan. Vi tittade på varandra och jag frågade  U. – Vad tycker du om vinet? Då
plötsligt, frågade Nora oss på bruten svenska; – Du tycka om mitt vin? Det visade sig att Nora arbetat på SAS i Sverige under fem år!

Oj, nu fick vi än mer att prata om. Skratten avlöste varandra och vi både njöt av vinerna och sällskapet.
Det hela slutade med att vi fick en förfrågan om vi ville köpa en vingård!

Vi berättade för Nora att vi läst om deras viner och vingård i en svensk blogg om italienska viner. Där skrev en vinrecencent att om man bara får dricka ett enda vin med druvan sangiovese innan man dör, så skall det givetvis vara från vingården Cerbaiona och en Rosso di Montalcino från år 2010. Efter 2 timmar
och 30 minuter senare lämnade vi vingården med många vinflaskor i bakluckan på
vår lilla hyrda Lanzia bil.

Det är dessa intressanta möten med spännande människor som jag samlar på! Ett av alla
underbara möten med människor som valt livet för något som passionerat dem! Denna gång
för kärleken och drömmen om en vingård!
Härligt!

 

4 comments

 1. Först vill jag börja med att säga vad fin du gjort bloggen. Gillar nya headern du lagt till och även bilden på dig är jättefin. Gillar din introduktion om dig själv.
  Jag älskar också just sådana möten med människor så som ert möte med Nora. Sådana personer som inspirerar och fänglsar. Stor beundran för att både Nora och hennes man vågade satsa på sina drömmar och vågade ta steget och starta och driva en egen vingår utan tidigare erfarnehet om sådant. Jag har själv börjat läsa på mer om vin för att lära mig mer och dessto mer man läser dessto mer inser man vilka prövningar och hur mycket kunskap som ligger bakom en god flaska vin. Helt rätt att samla på möten med människor som Nora.
  Kram!

  Svara
 2. Vilket fantastiskt besök. Det är härligt med människor som vågar ta sig an utmaningar och förverkligar sina drömmar. Att sedan dela med sig av detta gör att flera vågar. Att vid ett sådant tillfälle dessutom få smaka på ett gott vin fullbordar ögonblicket.

  Svara
 3. Dessa intressanta möten är härliga "klickar" i tillvaron. 🙂 Jag minns att jag träffade en man i djungeln på Hawaii (där Michael och jag röjde mark) som hade bott i Sverige. Helt plötsligt pratade jag svenska. Ett möte jag fortfarande minns. Kram!

  Svara
 4. Desiree
  Tack Desiree! Jag gör lite då och då på bloggen. Visst är det härligt att samla på möten med personligheterna, sådana som ger en något utöver det extra i livet! Visst var Nora och henens make tuffa som gav sig in i att starta en vingård utan gedigen kunskap.

  Steve
  Tack, det var ett fantastiskt besök. Jag blev lite bortskämd på resan då man fick prova på många fina viner.

  Anne-Marie
  Att träffa på en svensk i djungel gör man kankse inte varje dag. Förstår att du just minns den historien.

  Svara

Have your say