Personligt

trottsamt-med-turister

Tröttsamt med turister – Turistindustrins baksida

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om att fler och fler länder och populära städer har börjat tröttna på turisterna. Det är helt enkelt alldeles för tröttsamt med turister som tar över ställen och på vissa håll så kokar nu lokalbefolkningen. Nedan får ni några utkast från några populära ställen där lokalbefolkningen verkar ha fått nog av besökare.

Mallorcaborna har tröttnat på svenskarna

De anser att svenskarna tar över och nu växer det fram  lokala protestorganisationer som kräver att lokala myndigheter stoppar alla svenskar, britter och tyskar från att förstöra deras ö.

palma-de-mallorca

Priset på bostäder stiger

Det hörs också från flera håll att många vill stoppa turistströmmarna och priserna på bostäder stiger vilket gör det svårare för lokalbefolkningen att bo kvar.

I denna artikel går det att läsa att, många på ”Mallorca menar att turismen riskerar att driva bort lokalbefolkningen. När allt fler hyr ut sina lägenheter via Airbnb och européer köper semesterbostäder på Mallorca så driver de upp priserna och tvingar lokalbefolkningen att flytta.”

Kryssningsfartygen i Palma

Om den vackra orten Palma, finns det berättelser i ett flertal tidningar, om vad som händer när de stora kryssningsfartygen ankrar upp utanför staden. Tänk er själv, när 20 000 turister går i land för en dagsutflykt.

Barcelona

I Barcelona har lokalbefolkningen uttryckt att staden förvandlats till ett enda stort nöjesfält eller temapark. Barcelona är en av Europas mest populäraste storstäder just nu. Barcelona har cirka 1.6 miljoner invånare och det senaste året har 30 miljoner turister besökt den populära staden.

Vardagen i Pisa

För några veckor sedan bilade vi i Italien och stannande till en natt i Pisa inför konserten med Andrea Bocelli. Det var mycket påtagligt att det kryllade av fototokiga turister. Även i Pisa råder det irritation och stor trötthet på alla turister som väller in till staden för att beskåda det lutande tornet.

pisa

tired on tourists

Turistindustrins olika sidor

Det finns många aspekter på turistökningen och allt vad det innebär att få för många turister. Samtidigt så bidrar turismen till stora inkomster så detta är nog ett mycket komplext problem med ekonomiska fördelar och ekologiska nackdelar. Givetvis funderar jag själv på mitt egna resande och vilka konsekvenser det ger, både goda och mindre goda sidor.

Tröttsamt med turister

Kommer du att förändra ditt resande framöver? I så fall hur? Har du några råd och tips att dela med dig i detta aktuella ämne? Berätta gärna.

Ett tips: Bloggaren och resenären Linda skriver då och då om dessa viktiga frågor, kolla gärna in hennes blogg Resa Medvetet.

9 comments

 1. Ett väldigt komplext problem som du säger. Lästa att Kroatien funderar på att minska antalet kryssningsfartyg som får lägga till i Dubrovnik per dag och för att minska trängseln i stan. Har full förståelse för att det måste vara tufft att bo på dessa platser under vissa perioder så försöker själv tänka på att kanske inte åka mitt under högsäsong eftersom jag har möjlighet att sprida ut min semester över året.

  Svara
 2. Alltid intressant att fundera på turismens påverkan, men ingen verkar kunna hitta en optimal lösning. Många lokalbor livnär sig på turism samtidigt som andra, precis som du skriver, drivs bort från sina hem. Att stoppa turismen helt skulle nog inte fungera, men fler åtgärder skulle kunna tas för att minska/styra den. Bra att du tar upp detta dilemma! 🙂

  Svara
 3. Det kanske handlar om att turista på annat sätt. All Inclusive borde tas bort eftersom de pengarna bara hamnar i resebolagens fickor och inte lokalt. Länder och platser måste marknadsföra fler saker, försöka smeta ut turisterna i områden istället för runt vissa attraktioner. Och man måste lokalt hålla på regler och önskemål. Med det menar jag att den turist/besökare som inte kan respektera t ex viss klädsel i kyrkor ska nekas tillträde. Läste om just Mallorca hur trötta de är på att turister parkerar där det inte är tillåtet, går in i kyrkan klädda hur som helst osv.
  Jag bor själv utomlands, men har inte varit med om att pressa upp priser o likn. Jag hyr en vanlig lägenhet till samma hyra som lokalbefolkningen och det finns ingen brist på lägenheter i sta’n där jag bor. Flyttar man utomlands måste man vara försiktig och ödmjuk, vi är gäster.

  Svara
 4. Kan verkligen förstå problemet. Vi är inga resenärer ännu, då vår familj har inte rest så mycket. Prioriterat annat 🙂

  Svara
 5. Håller helt med , kan själv bli redigt trött på dem. Men samtidigt så är det en stor ekonomisk källa så man får ta det onda med det goda.

  Svara
 6. En inte alldeles enkel fråga. Turismen tillför ju mycket gott, men den har förstås oxå baksidor. Visst förstår jag att lokalbefolkningen tröttnar ibland och fram för allt då på de turister som uppför sig illa. Som turister ska vi alltid tänka på att vi är gäster dit vi kommer. Men, det är inte helt lätt det här med att både ha och äta kakan.

  Svara
 7. Intressant ämne att fundera över men jag har nog inte reflekterat över det på detta vis. Tänker att turism bidrar med mycket gott..

  Svara
 8. Ja det är ett dilemma, för man vill ju resa och turista

  Svara
 9. Pingback: Trångt om saligheten | bara brittiskt

Have your say