Kalifornien

Smakprover från Napa Valley

Ett smakprov från Napa Valley

Vår senaste utflykt i Napa Valley området blev en ny erfarenhet för oss, vi valde att bege oss iväg till för oss nya områden i Napa Valley. Denna gång besökte vi återigen nya vingårdar.

image

Napa Valley

image

Vårt första stopp blev vid vingården, Opus One i Oakville. Som är en sk. joint venture satsning mellan de duktiga vinmakarna Robert Mondavi och baronen Philippe de Rothschild. Opus One, ligger mycket vackert beläget och har en mycket egen stil. Under själva byggnaden sker lagringen av deras viner.

Vad jag förstått så är deras viner alltid fulltecknade och det är svårt att komma över flaskorna från självaste vingården utan man behöver nog söka sig till någon av dem som fått rättigheten att köpa deras viner. Jag har faktiskt sett dessa viner på en vin rea i något magasin, där var en av deras viner nedsatt från ca 3000 kr till 990 kr för en flaska.

image

image

Lunch break

Därefter blev vi hungriga och sugna på en härlig lunch, så vi begav oss till Yountville och restaurangen Hurley´s. I Yountville finns det flera första klass restauranger att välja på. Vill man besöka restaurangen French Laundry, bör man nog boka bord cirka två månader i förväg.

Granne till French Laundry är restaurangen Bouchon, som har ett anseende som den bästa restaurangen i Napa Valley. Vid ett annat tillfälle skulle det vara roligt att testa dessa restaurangerna, men då krävs det nog en del förberedelser från vår sida.

image

image

Efter ett trevligt besök vid Opus One och Yountville fortsatte vi till V. Sattui vingård i St. Helena, för att bl.a testa viner men också för att köpa med oss  bröd, kex, ostar av olika slag men också salami och torkad skinka. Ett mycket trevligt ställe att köpa med sig lite godsaker hem. Det här är även ett populärt ställe att ha picknick i deras park.

Själv njuter jag fortfarande av de goda ostarna jag fick tag i. Min nya favorit är en brie ost som är gjord av både get-, lamm- och komjölk. Det gick mycket snabbt att fylla en korg med varor för 120 dollar.

image

Därefter fortsatte vi vår tur på slingriga vägar i det vackra höstvädret till Calistoga som ligger i slutet av Napa Valley området. Vi svängde in på en mycket vacker höst alle´. Vi besökte Sterlings vingård och det gör man genom att ställa bilen på parkeringen och ta linbanan upp till vingården.

image

Utsikten är verkligen magnifik och här kan man både gå runt för att se produktionen och de visar filmer om hur hela processen fortlöper, liksom på flera andra vingårdar i området. Här sker vinprovningen på den stora verandan, det var rätt mäktigt att sitta där.

image

image

image

Efter en fantastik fin dag med L´s bror som guide, återvände vi till hans kontor, för att testa några av deras prisbelönta viner. Det är extra trevligt att ha en vinkännare i familjen en dag som denna, utflykten blev verkligen trevlig och minnesvärd.

När vi besöker Napa Valley området får vi ofta frågan om vi kan rekommendera några goda viner. Det är faktiskt svårt att sätta fingret på exakt vilket vin som blev vårt favorit vin.  För egen del är vin något som hör ihop med en god måltid. När jag är hemma ska det fixas mat och sedan hoppas jag att vinet som ska provas passar till måltiden. Vi får testa lite senare, om det är vinet som gör maten eller tvärtom. Just nu är vi inne på att finna viner som kan matchas till några enkla asiatiska rätter.

Nästa gång vi besöker Napa Valley ska vi prova det populära vin tåget, som vi faktiskt aldrig rest med. Tåget går mellan några vingårdar och man  lämnar då bilen.

Släktträff, thanksgiving firande och europeisk mat.

Nu har vi lämnat Napa Valley bakom oss för att fortsätta vår resa till Lincoln, för att rensa i våra boxar från Georgia tiden. En digert arbete att reda ut vad som ska kastas eller sparas. Släktträff står också på schemat men det viktigaste just nu är planeringen inför thanksgiving helgen. Jag ska fixa lite europeisk mat på vårt middagsbord, och ett och annat svenskt bakverk kommer det att bli.

7 comments

 1. Å, vilken underbar resa! Tänk vad ni får uppleva…
  Kram

  Svara
 2. Opus One ja, det är nog bland de mest populära, och DYRA vinerna!
  TÄNK vad KUL att ni varit på deras vingärd i Napa.
  Underbart!
  Ni verkar ha det TOPPEN och det är jag SÅ glad för!
  Forsätt att njuta av Wine country och det underbara CA!!
  Kram!!

  Svara
 3. Den ostdisken skulle jag gärna botanisera i.

  Svara
 4. Det både ser ut och låter som en underbart härlig resa!

  Svara
 5. Det är verkligen jättekul att läsa om alla besöken på vingårdarna som ni gjort. Jag blir som sagt väldigt sugen på att åka dit. Jag håller faktiskt på att så smått börja planera nästa tripp till USA som troligtvis blir i slutet på mars nästa år. Kalifornien ligger högt upp på listan. Otroligt fina höstbilder. Skulle gärna testa både Bouchon och French Laundry. Gäller alltså att vara ute i god tid. Ha en underbar Thanksgiving med familjen.
  Kram!

  Svara
 6. FANTASTISKA Bilder Katarina!!!
  Ååå vad bra ni har det! Passa nu påa tt njuta riktigt. Av omgivningarna och även av familjen!
  KRAM!

  Svara
 7. Malin
  Vi har det bra!

  Annika
  Opus One.. mm ett höjdarbesök faktiskt. Vi har det toppen!

  Steve
  Ostdisken är enorm!

  Marina
  🙂

  Desiree
  Wow, så ni är på väg tillbaka på en ny härlig resa till USA. Kalifornien är ett roligt ställe att besöka och varierande.

  Saltis
  Tack! Vi njuter verkligen.

  Svara

Have your say