Uncategorized

VARMT OCH KALLT KAFFE

Jag gillar kaffe, numera både varmt och kallt kaffe. Nu när jag är tillbaka på Filippinerna inser jag hur mina kaffevanor och val av kaffesorter skiljer sig en hel del, beroende på var jag vistas. image Det finns väl inget som smakar så gott som nykokt kaffe i skogen, gjord över en öppen eld. Termos kaffe går inte alls att jämföra med, då man är utomhus, vill jag nog påstå. Då jag arbetade i Sverige drack jag uppskattningsvis mellan två till tre koppar kaffe varje dag, det var till stor del en social företeelse. För på helgen kunde jag “glömma” bort att dricka kaffe. I min familj i Sverige är det viktigt med kaffe pauser vid köksbordet, varje förmiddag och eftermiddag. I hemmet drack jag och fortfarande dricker jag kok kaffe, jag är ingen brygg kaffe person. Det ska vara mellan- eller mörkrostat kaffe, ibland maler jag kaffe bönorna själv, men oftast är de redan malda då de åker med mig hem från affären. I Sverige är också mitt kaffe alltid varmt, alltså inget is kaffe där. image När jag först kom till Filippinerna fortsatte jag med mitt kokande av kaffe, men jag insåg snabbt, att i en 30 gradig hetta så svettas man tillräckligt mycket ändå och det heta kaffet gör situationen outhärdlig, plötsligt smakar inte kaffet Jag började därefter att koka kaffet för att sedan låta det bli kallt, därefter tillsätter jag en skvätt kall mjölk och någon isbit, dvs. iskaffe. Då plötsligt började kaffet smaka gott i värmen. Dock dricker jag varmt kaffe ibland, men det är mestadels när jag sitter på ett kafé och AC´n har kylt ner kafét, så säger hjärnan plötsligt, – Ingen risk för en svettattack, då kan jag gärna ta mig en varm kopp Cappuccino. Jag har också insett att när jag ska dricka kallt kaffe känns det som aromen försvunnit, jag har börjat lägga på mer kaffe för att det ska ge det avkylda kaffet mer smak. Filippinare är generellt inga kaffe drickande människor, men jag ser att fler och fler yngre personer som har börjat hänga på kaféer, de med pengar, för kaffe är mycket dyrt här. För några år sedan träffade jag några ungdomar på ett fik, de berättade för mig att om fick de pengar över, då hängde man gärna på Starbucks, i fönstret, för att visa sina kompisar att man numera dricker kaffe och att man hade råd med det. Jag vet inte om det är så idag. Min väninna som förresten kommer hit i morgon, hon kallar kaffe late för kaffe desserter, eftersom här har nästan alla grädde ovanpå kaffet, något som jag ännu inte anammat. Imorgon blir det med all säkerhet en kaffe dessert på något fik i stan. Själv har jag precis druckit mitt morgon kaffe på verandan, mitt hemmagjorda  iskaffe.

10 comments

 1. Å jag har just druckit upp min jag-vet-inte-vilken-mugg-i-ordningen för dagen…. När jag skriver och särksilt om jag sitter länge och även sent så blird et väldigt mycket kaffe…..
  Jag älskar kaffe men trots det kan även jag "glömma" bort kaffe issa helger. Ofta säkert för att jag älskar te i lika stor utsträckning och de dagar jag glömmer kaffet är det nog mest för att jag dricker te. 😉
  Sedan håller jag med dig om att man konsummerar färre varam drycker när det är varmt. Så på sommaren går både te- och kaffekonsumtionen ner för min del. Men iskaffe kan jag dricka. Dock gillar jag itne iste så mycket. Det är annars stort här i NYC med både iste och iskaffe.

  Svara
 2. Kaffe är verkligen intressant. Jag dricker bara kaffe på jobbet och bara en kopp om dagen. Dessutom gillar jag iskaffe mycket. Lärde mig dricka det i NY, Tyvärr har jag inte hittat det här i Sverige ännu. Bor väl för litet eller så är det inte tillräckligt varmt för att det ska löna sig. kanske finns i Stockholm. Hemma har jag inget kaffe alls. Då dricker jag te 🙂

  Svara
 3. Tänk att jag, trots mååånga år inom krogbranschen där ALLA dricker kaffe, aldrig "lärt" min tycka det är gott, konstigt! Jag är en riktigt te-människa som kan dricka upp till 6-8 halvliterkoppar per dag…. Tur att det är grönt te jag dricker, det ska ju vara bättre….
  Kram

  Svara
 4. Intressant att kaffekulturen kan vara så olika. Jag dricker aldrig kaffe så kan inte riktigt relatera till det där suget som andra pratar om. Just nu har de en hellöjlig reklam här i USA där folk dricker kaffe med olika smaker och grädde och samtidigt gör någon slags bordsdans med händerna. ?!? Kaffe är helt klart en kulturell faktor.

  Svara
 5. Vilket intressant inlägg! Kaffepaus är ju så svenskt, när jag jobbade på statlig förvaltning så var det kaffepaus halv nio samt klockan tre och så en kopp efter maten… Här i Dubai dricker man minst lika mycket te, i alla fall mina indiska och pakistanska kollegor.
  Iskaffe drack jag i Korea första gången och det var helt ok men annars är jag inte så förtjust i det. Däremot kan jag dricka "fesljummet" kaffe som vi säger hemma i Västergötland, det måste inte vara varmt! Håller med om att kokkaffe utomhus smakar alldeles utmärkt!
  Både som student och servitris under universitetsåren blev det mycket kaffe, särskilt under uppsatsskrivande men annars dricker jag mindre kaffe nu, har inte samma sug. Brukade gilla gott te på kvällen men det har jag bytt ut mot ett glas vin istället…hm…
  Trevligt med besök!
  Kram!

  Svara
 6. Kaffe ja. Det dricker jag nästan bara ihop med andra. Om jag är ensam och är ute och shoppar blir det ofta en latte från Starbucks.
  Iskaffe gillar jag inte alls, men fattar att du nästa tvingats vänja dig.
  Te är mer min melodi, varje dag. OCH hett ska det vara!!
  Men vad gott det låter med kokkaffe över en eld i skogen!! ÅÅÅ, det hade jag gärna provat.
  Kaffepimplande är stort i USA också som du vet. Men ofta kan kaffet vara blaskigt som te, ick!! Men, det vet du ju också!!
  Jättekul att läsa detta inlägg.
  KRAM!!

  Svara
 7. Jag gillar både varmt och kallt kaffe men håller med dig om att det passar sig med det ena ibland och det andra ibland. Dricker kaffe varje dag när jag jobbar men kan "glömma" på helgen så antar att de betyder att jag inte är så beroende 🙂 Mitt tips när du gör kall kaffe. Gör kaffet (espresso, dvs lite starkare, eller sitt kokkaffe), sedan lägger du i isbitarna på en gång i det varma kaffet och häller på den kalla mjölken (om du gillar mjölk i?). Då håller nog kaffesmaken/aromen bättre tror jag.

  Svara
 8. Till Trillingnöten: iskaffe finns i Stockholm! På de flesta ställen. Men alla gör det inte alltid lika gott som Starbucks direkt.

  Svara
 9. Jag förstår absolut att du gillar kallt kaffe eller iskaffe då du befinner dig i värmen och hettan. Jag tycker iskaffe är gott då det är varmt ute. Jag drack en hel del varmt kaffe i Alabama liksom nu då jag är hemma igen. Det blir mest bryggkaffe. Jag älskar kaffe och skulle inte kunna tänka mig att leva ett liv utan kaffe. Jag dricker det både för att jag tycker det är gott och som en social grej. Jag kan dock inte dricka kaffe allt för sent på eftermiddagen/kvällen för då kan jag inte sova. Jag dricker sista koppen vid 3 eller 4 på eftermiddagen och inte senare. Jag tror inte att jag skulle lyckas glömma bort mitt kaffe någon dag i veckan.
  Ha ha jag förstår vad din vännina menar med kaffe desserter för det är ju verkligen det det är med en massa visspgräde och annat på. Sådana var otroligt vanliga i Alabama och på Starbucks. Det är ju knappt att man kan kalla dem för kaffe för det är ju mer efterrätt än vad det är kaffe.
  Kram och god fortsättning på nya året.

  Svara
 10. Saltis
  Kaffet kan ju verkligen hålla ögonen uppe,, men magen brukar kanske inte bli så glad efter flera baljor med kaffe. Här är iste större än iskaffet, av naturliga skäl.

  Trillingnöten
  Aha, du är en te drickare. Kolla in vad Anna i Stockholm skriver om iskaffet, intressant!

  Malin
  Ha, ha jag kan tänka mig att du är en av de få i krogbranschen som inte dricker kaffe!

  A-M
  Det skulle ara skoj att se den där reklamen som du berättade om, låter annorlunda.

  Pia
  Jag tror precis som dig att kaffe är mycket svenskt, känns i allafall så här i Asien, där te är den stora drycken. Vin,, mmm, jag har längtat efter mustiga röda viner, men ack, det blir numera mest vitt.

  Annika
  Blaskigt kaffe, ja det tycker jag inte alls om,,, det som Starbucks har, nää…Jag går till andra kedjor här i Cebu, just av den anledningen. Det känns som de sparar på kaffebönorna,, ha ha

  Anna
  Tack för tipset om att göra espresso till det kalla kaffet. Jag har gått över till mörkrostad då jag dricker iskaffe, just för att det känns så blaskigt annars.

  Desiree
  Aha, du är också en som gillar kaffe. Det jag gillade i USA var just möjligheten att i ett stort varuhus kunna köpa med sig hem lie kaffe av flera olika sorter och få möjligheten att lukta på det också!

  Svara

Have your say