Italien

Vingårdsbesök i Valpolicella

Är man i Valpolicella i Italien och är intresserad av vin och mat, då hör det till att man letar fram de bästa vingårdarna. Bums!

Vingårdarna ligger tätt

Tänk er att vi besökte sex vingårdar på en dag! Det är tur att vingårdarna ligger tätt i distriktet!

Var startar man?

Varsomhelst egentligen!
Efter att vid frukostbordet ha slängt iväg ett antal SMS till ett par vänner, som för tillfället vistades vid  vid Gardasjön i Sirmione.  Det gick relativt snabbt att få ett svar från dem, – Vi kommer över för att hänga med er på några vingårdsbesök.
Det tog inte länge förrän norrbottningarnas redan välfyllda bil svängde in på vårt pensionats uppfart i Fumane. Nu skulle vi göra vinbyn! Vi hade redan innan avresan prickat in ett antal vingårdar som vi gärna ville besöka.
Den första stoppet blev vid vingården Vogadori i byn Negrar, vilket är en relativt liten vingård som ligger på Negrars östra sida och har en vindunderlig utsikt från provrummet över dalen-
Amarone
 Vi gillade Amarone reserva vinet, ett för oss speciellt vin med mycket smak av vanilj och choklad. Vi avnjöt ett gott vin och någon falska fick följa med från vingården.
Därefter fortsatte vi att snirkla oss vidare i landskapet till nästa vingård Recchia. Vi erbjöds en kort improviserad vinprovning eftersom vi
tyvärr lyckats pricka in vingårdens lunchstängning. Kvinnan i vinshoppen var vänlig och gav oss rejält med tid att prova ett flertal viner. Vi provade även här vingårdens Ripasso och Amarone viner. Ripasso vinet var mycket omtyckt och några flaskor fick plats i bilens bakre utrymmen!
Magen började göra sig påmind att det var dags att äta, det var ändå lunchdags. Vi svängde in på ännu några tajta och krokiga vägar och fick till sist plats för vår lilla hyrbil utanför restaurangen.  Jag kan än idag minnas den goda tryffelpastan. På den lilla byrestaurangenfanns det över 150 olika vinsorter att välja bland.  Imponerande urval!
Accordini
Nästa anhalt blev i byn Pedemonte och vingården Accordini Igino, en vingård som mina bekanta redan kände till sedan tidigare. Vi lät oss provsmaka ett flertal viner och några av de bästa fick följa med hem, bl.a. en reserva Amarone ”Le Viola” från år 2005.

Lite försenade svängde vi in på den stora och mäktiga vingården Villa Della Torre. Här hade vi förbokat en rundvandring och en provsmakning. Vingården drivs av Allegrini, som är en av de klassiska vinmakarna i Italien.

Valpolicella

På väg tillbaka till vår ”egen vingård”, fick vi för oss att göra ett stopp på en bakgård det därhängde två vinskyltar. Efter några tillrop till husets andra våning kommer en dam ner för trappan och viftar med händerna och pratar givetvis italienska. Vi förstår inte varandra alls, men hon tar med oss till ett litet provrum där vi själva får betjäna vår provsmakning inkl. öppnandet av vinflaskorna.

 Här hade vi en underbar stund tillsammans trots språkförbistringar. Stunden avslutades med att Julia signerade våra vinflaskor.

Väl hemma på husets egna vingård mötts vi av husmor, som tar med oss ned i källaren. Där få vi se husets alla vintunnor som lagrar familjens skatter. Syskonbarnet blir den som guidar oss igenom gårdens viner efter att han startat gårdens gamla traktor klenod från år 1962, en Porsche traktor som han själv har renoverat.

Efter att ha hunnit med flera studiebesök bland traktens vingårdar blev det dags för middag på den vackra verandan.

 En oförglömlig dag i hjärtat av Valpolicella! Har du några vingårdar att tipsa om i Valpolicella?

6 comments

 1. Sex vingårdsbesök. Det kallar jag en ljuvlig dagsutflykt.
  Charmig traktor. Häftigt att susa omkring på ägorna på en Porsche.

  Svara
 2. Åh, härligt! Vi har varit i Valpolicella två gånger med husbilen, och båda gångerna var den betydligt tyngre när vi åkte därifrån… 😉

  Svara
 3. Så härliga bilder och vad roligt med vinprovning!
  Kram!

  Svara
 4. Steve
  Det var en fin dag med många möten med härliga passionerade vin människor!

  Freedomstravel
  Det förstår jag!

  Saltis
  Tack

  Svara
 5. Att läsa om den här dagen gjorde att den upplevdes på nytt, härligt! Vi hade verkligen skoj och jag tror att den innebar ljuvliga smaker för er i alla fall….

  Svara

Have your say