Vin & Mat

Vinmässa i Malmö

Vi klev av flygplanet en fredag kväll på en den mörka flygplatsen Malmö Airport och tog oss med flygbussen in till Malmö. Det var med raska steg vi promenerade över kullerstensgator och torg för att checka in på Clarion Collection Hotell Temperance som ligger intill Lilla Torget i centrala Malmö.

Här bjöds på både eftermiddagsfika och ett mycket bra kvällsmål på bordet fanns även ostar och kex samt efterrätter. Toppen!  Förutom kvällsmålet så var frukosten toppen.

Efter att ha intagit en rejäl frukost och troligen en av de bättre frukostar jag ätit på ett tag, promenerade vi igenom de gamla delarna av Malmö för att besöka vinmässan som Prowine arrangerade. Vinmässan var förlagd i de gamla byggnaderna som idag heter S:t Gertrud Konferens (namn efter ett helgon), en mindre anläggning med flera hundra års anor.

image

Vinmässan var en mässa med betoning på vinet, vininredning och vin resor. För egen del var det provsmakning av viner som var det mest givande. Mässan bjöd på många nya bekantskaper och jag ska nämna några viner som enligt mig urskilde sig i mängden av alla de viner vi testade under dagen. image

Hos företaget WINEBEE fanns många välsmakade viner till både vardag och fest. De viner som jag gärna bekantar mig ännu en gång var, La Jouvencelle (79701) från år 2012, ett vitt vin som lämpar sig till fågel eller varför inte skaldjur¨men också ett bra aperitif vin.

Ännu ett vin som jag kommer att testa är det vita La Dame nr 79699 som hade en hög alkohol halt på ca 15 % och som jag gärna skulle prova till ostar. På deras hemsida finner man mer information om deras drycker och ett och annat recept. Winebee har fått många omnämningar av både Munskänkarna och Allt om Vin. Företaget Italy Gross hade flera nya bekantskaper för min del. Jag gillar verkligen Italienska viner så vinprovningen hos Italy Gross bjöd givetvis på många goda smakupplevelser, det var deras Barolo viner från producenten Franco Molino som inte gjorde  en Barolo fan besviken.

image

För mer än 10 år sedan besökte jag Kroatien och jag kan inte minnas att jag blev begeistrad i något av deras viner. Det var däremot olivoljor och oliver som fick följa med mig hem, den gången. Men denna gång gjorde jag en fantastisk bekantskap med viner från Kroatien. Det var företaget Triggollo Wine som importerar vin från Kroatien som överraskade en glad vin amatör som mig. På denna mässa presenterade de viner från producenterna Kraljevski Vinogradi och Vinogradi Matosevic.

Jag törs nog påstå att Kroatien är ett relativt nytt vinland för många av oss, eller? Dock har de en lång vin tradition att producera vin. Det var främst deras röda viner som säkert kommer att botanisera vidare inom.

image

Tyvärr blev jag besviken på att Kajsa Bergqvist vinföretag Kajsa Wine inte fanns på plats trots att arrangören utlovad det på sin hemsida. Jag är en av dem som lämnar vinmässan med lite ledsamhet att en arrangör inte kan uppdatera sin webbsida och köra med öppna kort.

Förutom vinmässan bjöd helgen på en träff med vänner som bott i Kambodja och som jag inte träffat sedan de besökte mig i Malaysia.

6 comments

 1. Trevlig Malmövistelse på bra hotell med såväl eftermiddagsfika, kvällsmat som förstklassig frukost. Då känner man sig som en väl sedd gäst.
  En spännande vinmässa där betyget dras ner av att arrangören "glömde" meddela att dragplåstret Kajsa Bergqvist inte medverkade.
  Det blev väl några nyheter till vinkällaren kan jag tro.

  Svara
  • Det blev några nyheter till vinkällaren!

   Svara
 2. Verkar varit en trevlig tur till Malmö och givande även om alla som stod med i programmet inte var representerade, vilket är dåligt av arrangörerna.
  Alltid kul med viner.

  Svara
  • Vin är kul! Jag ska vid tillfälle botanisera i de viner du föreslagit mig tidigare.

   Svara
 3. Cool med en vinmesse. Forstår dog at du bliver skuffet, når ikke alle som omtales i programmet findes med. Malmö er så hyggelig, men de gange, jeg har været der, har det næsten føltes som at gå rundt i en del af København…så mange danskere derovre! 🙂

  Svara
  • I Malmö var det mååånga danskar och det slog oss verkligen då vi promenerade runt i staden.

   Svara

Have your say