Vin & Mat

Vinprovning av Sydamerikanska viner

Nyligen hade jag och vårt kamratgäng en temakväll med vinprovning Sydamerikanska viner och en bit mat. Kvällens tema blev viner från Sydamerika, vilket är viner som vi har mindre god kännedom om. Just därför blev det en kväll med många nyheter bland de viner vi testade.

Vinprovning

Innan vinprovningen träffades några från kamratgänget för att tillsammans åka skidor på havet. Nedan ska jag redogöra för de viner vi testade och det överraskande var att många av oss faktiskt gillade samma vin. Vilket vin det var kommer jag att redogöra lite senare.

Vinprovning

Sex olika viner

Vi provade sex olika viner under självaste vinprovningen och hade ytterligare ett sydamerikanskt vin till maten.

image

Vinerna vi provade var:

 • Arnaldo B nr 3020 från år 2012, är ett rött vin med en hög alkoholhalt på hela 14,5 %. Ett mörkrött vin med en blåröd färg. Vinet kommer från Argentina och har lagrats på ekfat. Vinet kostar cirka 150 kr och var ett omtyckt vin som säkert passar bra till nötkött, då det hade en fruktig doft och smak.
 • Trivento, Malbec, nr 6670, även detta vin var från Argentina och är ett rött vin som är fruktigt och rätt smakrikt. Ett billigt vin för endast 56 kronor och ett vin som hamnade bland de mindre uppskattade vinerna denna kväll.
 • Duette nr. 6602 från Chile även det ett rött vin med kryddig smak med smak av körsbär. Vinet kostar cirka 100 kronor och tyvärr får jag meddela att vårt vintestargäng enades rätt samstämmigt att detta var det absolut sämsta vinet. Dvs. det föll inte i smaken hos någon av oss 8 personer som testade vinerna.
 • Perez Cruz från 2012. nr 6000 från Chile. Ett vin med hög halt av Cabernet Savignon druvan som vi bedömde borde passa till nöt eller lammkött. Ett helt OK vin. Vinet kostar cirka 87 kronor.
 • Gala I nr 90024 från Argentina årgång 2011 som kostar 201 kronor. Det var ett vin som vi klassade som nyanserat och elegant vin. Det här vinet var vår absoluta favorit. Kvällens absolut bästa vin!
 • 1752 Gran Tradition nr 6394 från Uruguay ett rött och fruktigt vin med mycket smak. Det var ett av de  bättre vinerna denna kväll. Ett prisvärt vin för 89 kronor.

Till kvällens middag med smaker från Sydamerika drack vi vinet Adobe från Chile, även detta är ett rött vin som var fruktigt och smakrikt i  bag in box. Ett helt OK matvin ett sk. vardagsvin.

Efter vin kom semlan in

Kvällens vinprovning avslutades med kaffe och med en tjuvstart av årets första semla som kamratgängets egna konditor förärat oss med. Det var riktig gott!

Bästa vinet

Det blev en trevlig kväll i goda vänners umgänge. Vi var nog överens om att det absolut bästa vinet var Gala I nr 90024 från Argentina. Brukar du dricka Sydamerikanska viner? Iså fall berätta gärna vilket vin du kan rekommendera mig och oss andra. Jag har som ambition att en dag resa till Sydamerika för att se en del av landet, testa maten och deras viner. I skrivande stund har jag ingen resa inplanerad men man vet aldrig vad som händer.

 

4 comments

 1. Vad kul! Vi arrangerade sydamerikansk middag en gång, med olika sydamerikanska viner till varje rätt:http://www.freedomtravel.se/2012/10/sydamerikansk-middag/

  Svara
  • Jag ska kika in på er blogg om er vinprovning. Jag tror mig komma ihåg den.. Ha de gott!

   Svara
 2. Vilken härlig träff.Sydamerika ärt en spännande vinkontinent

  Svara
  • Vi träffas några gånger per år.

   Svara

Have your say