Spanien

Vinprovning hos Clos Figueras

Vinprovning som vinprovning, eller?

Vinprovning av Clos Figueras viner

Vad gör en vinprovning unik? Miljön, sortimentet, doften, smaken eller passionen? Det finns säkert många svar på den frågan.

Nu var det alltså dags att slå sig ner i den mysiga trädgård för att bekanta sig mer med Clos Figureras.

clos figueras priorat

Clos Figureras gav oss mersmak

Beträffande Clos Figueras så finns det nog vingårdar som har trevligare provrum, exklusivare viner, större sortiment, men få kan mäta sig med den passion och glöd som Miguel förmedlar och den känsla han och hans personal skapar hos sina gäster. Att deras viner är ypperliga och oerhört prisvärda gör inte saken sämre.

I vinkällaren

00000349

Vi fick möjligheten att prova ett flertal fantastiska viner som verkligen gav oss mersmak.

vinprovning

Favoriterna

Den absoluta favoriten var flaggskeppet Clos Figueras 2006, sista året som Rene Barbier var med och producerade detta underbara vin. Ett annat vin som togs till hjärtat och en låda fick följa med hem till den egna vinkällaren var Font De La Figuera 2011. Detta år så producerade inte något Clos Figueras vin varpå hela skörden från även de riktigt gamla och ”selekterade” CLOS vinfälten användes till att producera det lite enklare vinet som i denna skrud är ett riktigt fynd.

vinprovning clos figureras

Kännetecken för ett Clos vin

Det som kännetecknar ett Clos vin är att det produceras av druvor som mognat på mycket gamla vinstockar 80-130 år gamla och att druvorna som används plockas på ett och samma vinfält , därav namnet CLOS, ”man koncentrerar produktionen till samma instängda vinfält”. Avkastningen från dessa gamla vinstockar är betydligt lägre men kraften och sötman i dessa druvor är exceptionell vilket genomsyrar det färdiga vinet.

Recept

Den här vingården återkommer vi gärna till en annan gång och i kommande blogginlägg ska ni få receptet på den goda kakan som serverades Clos Figueras liksom titta in i deras trevliga Bed and Breakfast.

2 comments

  1. Oj, trevligt! 🙂

    Svara
  2. Wow! Great to find a post kniokcng my socks off!

    Svara

Have your say