Vin & Mat

Vinprovning Sydafrikanska viner

Häromkvällen var det premiär för vinprovning med Munskänkarna och med en ny grupp vinälskare i norr. Innan mina utlandsår hade jag varit medlem i Munskänkarna under ett par år, en trevlig form av aktivitet där man träffar likasinnade. Vid dessa vinprovningar ges man möjligheten att prova nya viner som man normalt inte kommer i kontakt med.

Maja

Denna kväll var det Maja Bertas som driver företaget Vin & Pralin, hon höll en passionerat föredrag om både Sydafrikanska viner som kärleken till Sydafrika. Jag fick lära mig väldigt mycket om området kring Kapstaden och lite kring de olika vindistrikten samt historien till hur man tagit fram vin i landet. Det gjorde hon fantastiskt bra med glimten i ögat.

Vad provade vi?

Vi fick prova följande viner;

Vita viner:
Bouchard Finlayson Missionale Chardonnay (83556) 201 kr
Reyneke Reserve White (73638) 240 kr
Five Generations Chenin blanc (74333) 303 kr

Röda viner:

The Chocolate Block (2086) 251 kr
De Toren Fusion V (71539) 281 kr
Grangehurst Pinotage (81718) 191 kr

Ny bekantskap

Jag har faktiskt inte provat så många sydafrikanska viner sedan tidigare, så det blev för mig en ny bekantskap. Det är inte helt enkelt att ge ett samlat omdöme då vinerna var väldigt olika och med många spännande karaktärer. För egen del behöver jag nog bekanta mig lite mer med dessa viner för att bättre kunna ta dem till mig. Bland de röda vinerna var min favorit, De Toren Fusion, ett vin som går att beställa via Systembolagets beställningssortiment. Ett klassiskt rött vin som kanske doftade lite aprikoser eller om det var lakrits. Ja, det var inte enkelt för mig att ringa in vinet, men det var det godaste.

Vinet odlas hos i Polkadraai Hills (Stellenbosch regionen) och är klassiska Bordeaux-druvor och är lagrat på fat  (am & franskt).

Här kan man läsa mer om Maja Berthas som om sydafrikanska viner. Jag har bestämt mig att nästa vin resa ska få gå till Sydafrika och till regionen Stellenbosch, där jag bl.a. vill besöka egendomen Polkadraii men också Reyneke. Av de vita vinerna provade jag ett vitt vinet, Reyneke Reserva White, som kommer från vingården Reyneke. Vin resan kommer förhoppningsvis att vara en del av min jorden runt resa, som är i planeringsstadiet.

Vad har du för relationer till sydafrikanska viner? Du kanske har något spännande att rekommendera mig?

9 comments

 1. Så kul med vinprovning. Alltid roligt att lära sig mer om vin och druvor. Har hört mycket gott om Munskänkarna. Jag är ju med i en vinklubb här som har vinprovningar av olika slag en gång i månaden. Jättekul och något jag känner att jag lär mig mycket från. Jag skulle väldigt gärna vilja åka till sydafrika någon dag och både njuta av vin, naturen och göra en safari. Aboslut något som står på min bucket list i livet. Just nu blir det mest europeiska viner för vår del av naturliga skäl men sydafrika är känt för sina många kvalitetsviner. Kan tänka mig att det finns massor med gott att njuta av från den regionen.
  Njöt även av dina fina vardagsbilder från Kambodja i inlägget nedan.
  Kram!

  Svara
  • Desiree, du bor idag verkligen i vindistrikten, du måste ha hur mycket som helst att botanisera bland, lyckoosten! Jag har läst ett inlägg om när vi var på vinprovning, eller om det var två inlägg. Det är roligt och intressant. Är det en lokal vinklubb eller amerikansk?

   Svara
 2. Jag är inte speciellt "bra" på viner. jag vet när jag får ett vin jag tycker är gott, men sedan är jag inte så mycket mer kunnig på den fronten. Men jag tycker det är jättekul att besöka vingårdar och prova viner där och vi har ett litet lager som vi köpt på oss vid sådana resor, men jag skulle egentligen vilja lära mig mycket mer…

  Svara
  • Jag tror att du verkar bevandrad i ölsorter, iallafall då jag läst din blogg. Visst är det trevligt att besöka vingårdar och prova lokala viner.

   Svara
 3. Kul att du lämnade en kommentar hos mig sa att jag nu även har hittat till dig! Manga utlandssvenskar är vi… Fast du bor i Sverige igen nu? Vart nagonstans?
  Kramar

  Svara
  • Hej Martina! Välkommen hit! Jo, vi är och var många utlandssvenskar, jag har flyttat hem till Sverige efter några utlandsår här och där. Numera bor jag i Norrbotten

   Svara
 4. Hej Martina! Välkommen hit! Jo, vi är och var många utlandssvenskar, jag har flyttat hem till Sverige efter några utlandsår här och där. Numera bor jag i Norrbotten.

  Svara
 5. Hi, Terri,Actually I was looking for your e-mail address but hten I remembered reading about u writing a food blog in d papers so had sometime to browse..thus found this blog.. I must say u have done an amazing blog, very in.ufmativer..Prood of u my friend…genie

  Svara
 6. Salvoconduto:É um velho hábito…Maria:Isso, certamente!A caixa, bem que a queria…José Espremido Até Ao Tutano:Como se sabe, por vezes, andou tudo ligado…Medronheiro:Acho que os primeiros levam vantagem.Lídia Craveiro:É… salva-se a caixa…Camolas:Não é o meu caso… mas já escrevi, entretanto, sobre isso.Obrigado pela pachorra.

  Svara

Have your say