Uncategorized

Where America's Day Begins

Det är faktiskt Guams slogan, den där lilla ön som ibland inte ens finns med på kartorna!image image  Guam´s flagga Guams vapen Guam är en ö i västra Stilla havet som tillhör USA, vi flög med Continental Mikronesien från Manila och det var en nätt flygtur på drygt 3 timmar. Jag slänger ut några bilder nedan som inte är de bilder som man möts av i turist broschyrerna, förhoppningsvis lite mer vardagliga bilder. image På morgonkvisten anlände vi till Guam, det första som slog oss var att det inte var samma besvärande hetta som vi är vana vid från Filippinerna. Den stora skillnaden var nog att luftfuktigheten var mindre besvärande samt att luften var frisk från havet. Mmmmm. Väl i passkontrollen möttes vi av tjänstemän, som var mycket trevliga med ett lättsamt bemötande, som skiljde sig en hel del från mina tidigare erfarenheter då jag rest till fastlandet. Redan här kände man att det var riktigt trevligt och lättsamt att besöka Guam. Plötsligt, ropade en annan tjänsteman från sitt bås, – Hi, I have seen you before, you play golf………. Det var ett tillrop till min kära L. som inte besökt Guam på 15 år, han var en aktiv golfspelare på Guam på den tiden han bodde där! För L. var det som att komma “hem” igen. Det var så här hela vår hela var på Guam. Guam har bara 180 000 invånare så ett och annat ansikte var bekant för honom, då och då! image image Vi hann verkligen med att se ön, vi hade hyrt bil under vår vistelse och vi träffade gamla vänner och hann med bra skattefri shopping, marknadsbesök, badstranden mm. Höjdpunkten var nog ändå de utflykter vi gjorde med bilen, ibland stannade vi till vid gamla Chamorro byar (återkommer till urbefolkningen en annan dag) för att sedan nästa stund äta en bastant lokal Chamorro lunch. Att sedan promenera från restaurangen direkt ner på stranden var en trevlig upplevelse. image                         CostUless, visst påminner det om COSCO? image Dessa tsunami skyltar såg man på flera håll! Då och då drar enorma tyfoner över ön Guam och tsunami varningar förekommer. Nog har jag sett många paradis runt om i världen, men Guam´s charmiga mix av små städer med badstranden bakom restaurangen det gillade jag skarpt!image  image För den som gillar dykning och snorkling finns den vackra undervattensvärlden alldels intill strandbrynet, mitt i stan! imageMed kameran i högst hugg hoppade jag ut från bilen, jag tog några foton på denna skylt, sedan beslagstogs min kamera för att kolla vad jag fotograferat! Självklart, vet jag att man inte får fotografera militära inpasseringar till anläggningar, vilket jag inte heller hade gjort, men det kändes som jag plötsligt var kriminell, tills vakten gått igenom mina foton. Inom de närmaste åren ska ytterligare 9000 amerikanska soldater stationeras på någon av de militära baserna som finns här, bostads byggandet har tagit fart på ön!  image  Jag kommer att resa tillbaka, ganska snart!

5 comments

 1. Vilken spännande resa 🙂 Ordet Chomorro påminner mig lite om Camorra, men jag antar att de inte har något gemensamt 😉

  Kram

  Svara
 2. Vilken härlig resa, dit skulle jag vilja åka! Det låter som om ni hade det underbart!

  Svara
 3. Kul att få se lite av Guam. Är det mycket turism där? Ser vackert ut. Hur stor är ön ungefär. Härligt foto på dig i det fina klara vattnet. Är ni tillbaka i Filippinerna igen nu?
  Kram

  Svara
 4. Helly
  Jo, jag gillade Guam, mycket! Jag skulle nog kunna bo där några år. Jag gillade verkligen deras ä mentalitet!

  Malin
  Du får göra en resa dit någon gång, men det är ju i regel inte ett ställe svenskar åker förbi!

  Desiree
  Nej det är inte mycket turism där, jag menar, man trängs inte. Den största turist gruppen är Japaner som står för hela 80 % av turistanmkomsterna.

  Nu är vi tillbaka på Filippinerna!

  Svara
 5. Ja, vad spännande. Vet att min moster på 60-talet hyste in två amerikanska gossar från Guam och Yap…de flydde USA så att de slapp rekryteras in i Vietmankriget.

  Dessa öar fascienrar mig!
  Underbara bilder!!!
  OCH vad härligt att det är så laid back…
  Skulle så gärna åka dit!!!

  Kram!!

  Svara

Have your say