Schweiz

Zermatt skidåkning

Zermatt – Skidåkning på högsta nivån

Här kommer min första del om att resa till Zermatt för att åka skidor.

Zermatt är alpbyn med en vidunderlig utsikt och berget Matterhorn är troligen en av världens mest fotograferade bergstopp. Här finns Europas högst belägna skidåkning och pisterna gör ingen skidåkare besviken.

skiing Zermatt

Var ligger Zermatt?

Zermatt ligger i sydvästra Schweiz intill den italienska gränsen, vilket ger oss skidåkare enorma ytor att åka skidor på.

Modern skidort

Zermatt är också en mycket modern skidort med många bra restauranger. Byn är inramad mellan bergstopparna och här är den schweiziska alpstämningen påtaglig. Under decennier har det här området haft en klart dominerande ställning som en av de mest kända skidorterna i Alperna. Här har folk åkt skidor i över 100 år och visst är det så att  att Zermattborna är stolta, det kommer ingen besökare kunna undgå.

zermatt by

Hög höjd som känns

Här åker du skidor på högsta nivå dvs 3 883 meter och glaciären erbjuder natursnö och är rejält bred och riktig härlig, här får vi carvingåkare vår njutning.

Glaciär Zermatt

Skidåkningen är magisk och när vi kommer upp på glaciärens högsta punkt så är det bara att tillstå att visst kändes det i kroppen att vi var på hög höjd. Andningsrytmen var klart annorlunda och en aning yr blev jag.

Att kliva ut ur kabinen och och ställa sig på glaciärens utsiktsplats var mäktigt och solen gassade på, vad mer kan man önska som skidåkare? Nu var det bara att spänna på pjäxorna på skidorna för att bege sig ut för de fantastiska pisterna.

Matterhorn utmanar

Ovanför oss tornar den magnifika, pyramidliknande bergstoppen Matterhorn upp sig och berget syns vart du än är i området. Matterhorn sägs vara en symbol för utmaning, frihet och berömmelse. Berget har en enorm dragningskraft runt om i världen, vilket gjort att chokladjätten Toblerone har valt att ha berget som sin logotyp för sin välkända choklad.

Matterhorn

Det bästa med Zermatt

I Zermatt åker man skidor med fantastiska vyer då en tredjedel av Alpernas toppar som mäter över 4 000 meter finns i området. Skidsystemets som helhet är en av styrkan med området och Zermatt brukar borga för god snösäkerhet.

Zermatt erbjuder också en gemytlig atmosfär och här finns lyxig shopping och bilfria gator.

isbaren i Zermatt

Liftsystem och skidområden

Zermatt består alltså av de tre sammanhängande systemen med minst 350 kilometer pist.

 • Rothorn – 3 103 meter över havet.
 • Gornergrat – 3 089 meter över havet. Transporten upp till stationen kan göras med ett gammalt kugghjulståg från år 1898.
 • Matterhorn glaciär paradis  – 3 899 meter över havet.

pist

Åk skidor på den italienska sidan

 Zermatt är utöver detta även sammanlänkat med italienska skidorten Cervinia. Totalt finns det 49 liftar i Zermatt och Cervinia. Du behöver inte bära passet med dig i backen.

Missa inte

 • Det finns över 100 restauranger och ett 60 tal barer i Zermatt förutom många nattklubbar att samlas till efter att ha tillbringat en dag i någon av alla backarna.

After ski Zermatt

igloo

 • Igloon i backen
 • De goda och varma sopporna, fondue och raclette rätterna är ett måste. Likaså antipasto och en rösti maträtt.
 • Glöm inte solkrämen.
 • Passa på att käka lunchen på den italienska sidan om du nu brassar nerför backarna där.

Resa dit

Det är lättast att nå Zermatt med flyg. Du kan flyga till Zürich, Genève eller Milano och sedan resa vidare med tåg eller bil.

Mer information

Här finner du uppdaterad information om vädret i Zermatt.

Hemsidan till Zermatt finner du här.

Till sist! Zermatt är ett ställe som är enkelt att tycka om för mer än bara för skidåkningens skull. Efter en dag i backarna är det stämningsfullt att strosa runt i byn och insupa den äldre alpstämningen.

6 comments

 1. Åh så underbart ni verkar ha det!!

  Svara
  • Zermatt har verkligen bjudit på något extra!

   Svara
 2. Lite synd att jag inte kan åka utförs längre…det såg helt fantastiskt ut det där. Fina bilder 🙂

  Svara
  • Det är så fint! Jag vägrar att ge upp slalomåkandet men visst får jag kämpa på.

   Svara
 3. Waow! Ser fint, dramatiskt och lite lyxigt ut! Hälsningar från österrikiska Alperna!!!

  Svara
  • Det är verkligen lyxigt och gott i Zermatt. Ha de gott i Österrike.

   Svara

Have your say